ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΙΝΑ ΤΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ;
Τα φρέσκα λαχανικά δεν είναι πάντα διαθέσιμα στο σπίτι, διότι τις περισσότερες φορές είτε χάλασαν στο ράφι, είτε εμείς οι ίδιοι αμελήσαμε τα ψώνια στον μανάβη. Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε γι αυτό;
Kάπου εδώ έρχεται η επιστήμη και μας δίνει τη λύση στα χέρια!
Συγκεκριμένα, η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορούν άξια να αντικαταστήσουν τη θέση των φρέσκων στο τραπέζι και μάλιστα χωρίς ενοχές!
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Composition and Analysis υποστηρίζει την υψηλή ποιότητα των κατεψυγμένων λαχανικών και αναφέρει ότι οι διαφορές είναι μηδαμινές σε σύγκριση με τα φρέσκα λαχανικά. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι τα φρέσκα λαχανικά ύστερα από πέντε μέρες φύλαξης του στο ψυγείο είχαν χαμηλότερη διατροφική αξία σε σχέση με τα κατεψυγμένα. Επιπλέον, έρευνα στο Journal of Agricultural and Food Chemistry επισημαίνει ότι διάφορα είδη κατεψυγμένων λαχανικών, όπως τα πράσινα φασόλια, παρουσιάζουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες αναφορικά με τα αντίστοιχα φρέσκα.
Ο λόγος είναι απλός και κατανοητός. Τα φρέσκα λαχανικά εύκολα χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά κατά τη διαδικασία της συγκομιδής που περιλαμβάνει τη μεταφορά, το χειρισμό, τα διάφορα σπρέι κ.α. Ακόμη, ο χρόνος που μεσολαβεί από τη συγκομιδή μέχρι το ράφι του καταναλωτή παίζει ουσιαστικό ρόλο.
Επομένως, τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι υγιεινά και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τα επιλέγεις στο τραπέζι σου!
- Είναι διαθέσιμα όλους τους μήνες του χρόνου, γεγονός που τα καθιστά και άμεσα διαθέσιμα στη κουζίνα σου!
- Είναι λαχανικά υψηλής ποιότητας και διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.
- Είναι πρακτικά στη χρήση.
- Πραγματοποιείτε άμεση κατάψυξη των λαχανικών στην φυσική τους μορφή αμέσως μετά τη συγκομιδή, με αποτέλεσμα να καταστέλλεται οποιαδήποτε ενζυμική δραστηριότητα και να μην χαλάνε. Γι αυτό το λόγο, η χρήση πρόσθετων συντηρητικών δεν είναι απαραίτητη!
- Είναι ασφαλή, διότι διατηρούνται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και δεν έχουν την ανάγκη για χρήση πρόσθετων συντηρητικών, όπως αναφέρθηκε.
- Συμβάλλουν στη μείωση της σπατάλης φαγητού λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής τους.
ΠΗΓΗ: Τζωρτζίνα Κουκά – MissNutrition
PHOTO: Pixabay